В Украйна е започнало изграждането на завод за производство на турски безпилотни летателни апарати Bayraktar. Това заяви в петък главният изпълнителен директор на Baykar Makina Халук Байрактар, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Генералният директор разкри, че вече са започнали изграждането на фабрика "Байкар“, както и изследователски център и център за усъвършенствано производство.

Във вторник украинският посланик в Турция Василий Боднар заяви, че изграждането на завод за производство на турски безпилотни летателни апарати Bayraktar в Украйна ще отнеме няколко месеца, а първата продукция може да излезе преди края на 2023 г.

На 3 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Киев. По време на посещението му бяха подписани осем междудържавни документа, включително споразумения за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космоса, които ще позволят изграждането на завод за производство и поддръжка на Bayraktar в Украйна. На 19 юли украинският кабинет одобри законопроект за ратифициране на споразумението с Турция. На 8 август Боднар обяви, че Baykar Makina е закупила парцел в Украйна за изграждането на завод.

Превод и редакция: Иван Христов