Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е назовал двата сценария за развитието на войната в Украйна, съобщава кореспондент на УНИАН. Столтенберг е коментирал развитието на конфликта на брифинг в Брюксел след двудневната среща на външните министри на съюзниците.

"Ситуацията на бойното поле е трудна. Виждаме как Русия сега натиска по фронтовата линия и как Русия мобилизира повече войски, но също така как е готова да пожертва персонал и оборудване за незначителни печалби", е заявил Столтенберг.

"И точно затова има спешност, когато става въпрос за привличане на повече подкрепа за Украйна“, е допълнил Столтенберг.

Според него има два възможни сценария за развитие на по-нататъшната ситуация.

"Първият е съюзниците от НАТО ще могат да мобилизират повече подкрепа и Украйна ще може да си върне повече територия. Другият сценарий, е този при който няма да можем да направим това. И тогава има сериозен риск Русия да завземете още повече територия и тогава ще бъдем в още по-опасна позиция“, смята Столтенберг.

В тази връзка той е коментирал, че единственият път към справедлив и траен мир в Украйна е в силните Въоръжени сили на Украйна.

"Защото това е единственият начин да убедим президента Путин, че няма да спечели на бойното поле. И това е единственият начин да го убедим, че трябва да седне на масата за преговори и да се договори за някакво приемливо решение, според което Украйна ще надделее като суверенна и независима държава", е подчертал Столтенберг.

Генералният секретар вярва, че това е възможно, тъй като украинците вече са доказали, че са способни да използват ефективно оръжията, предоставени от техните съюзници.

"Ако съюзниците от НАТО доставят това, което ние трябва, тогава съм абсолютно сигурен, че украинците ще могат да постигнат нови успехи и затова трябва да доставим повече", е подчертал Столтенберг.

Той е добавил, че съюзниците трябва да търсят по-внимателно и да предоставят военна подкрепа на Украйна по-бързо.