Военното положение в Украйна и сроковете за мобилизация бяха удължени почти до зимата - до 21 ноември 2022 г., предава УНИАН, като се позовава на публикация на депутата от Върховната Рада Ярослав Железняк.

Парламентът подкрепи удължаването на военното положение с 90 дни до 21 ноември 2022 г. Радата също така подкрепи одобряването на Указ за "За удължаване на срока за провеждане на всеобща мобилизация“, се казва в съобщението.

За двете решения гласуваха 328 народни депутати. Документите бяха внесени в парламента от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Припомняме, че за периода на военното положение гражданите на Украйна от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години са ограничени да не пътуват извън страната. Ограничава се и свободата на движение на граждани, чужденци и лица без гражданство. Установен е полицейски час.

Железняк съобщава още, че Върховната Рада е приела на второ четене и като цяло законопроект за подобряване и оптимизиране на процедурата и механизма за отчуждаване и изземване на имущество при военно положение.

Законът е приет за подобряване на икономическата сигурност, защита на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на държавата от въоръжената агресия на Русия.

Според обяснителната бележка към документа, инициативата се предприема за осигуряване на спешна реакция от местните и централните власти по отношение на запазването и използването на отбранителните предприятия в интерес на държавата, предотвратявайки тяхното унищожаване или завладяване от врага.

Превод и редакция: Иван Христов