Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявява, че е "твърде рано" да се прогнозира резултатът от контраофанзивата на украинската армия в североизточна Украйна срещу руската армия. Войниците на Путин все още са една крачка напред, отбелязва AFP.

"Все още е рано да се каже докъде точно ще доведе всичко това. Намираме се в началото на контраофанзивата, така че мисля, че би било погрешно да се прогнозира докъде ще доведе всичко това. Руснаците поддържат много големи сили в Украйна, както и оборудване и боеприпаси", подчерта държавният секретар на САЩ, който е на посещение в мексиканската столица в рамките на "икономическия диалог между САЩ и Мексико" на високо равнище.

"Но е ясно, че имаме значителен напредък от страна на украинците, особено в североизточната част на страната. Това е резултат от подкрепата, която оказахме, но преди всичко е резултат от изключителната смелост и устойчивост на украинските въоръжени сили и украинския народ. Украинците се борят за своята родина и бъдеще, а не руснаците. Ще продължим да правим необходимото" в подкрепа на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ.

Антъни Блинкен, посещение в Киев

Преди няколко дни ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен пристигна тайно в Украйна - второто му пътуване до Киев след началото на руската инвазия на 24 февруари. "Държавният секретар наистина искаше да направи това посещение, защото това е наистина важен момент за Украйна", заяви американски служител при условие на анонимност.

Антъни Блинкен информира Конгреса за отпускането на 2 млрд. долара за "укрепване на сигурността на Украйна и 18 нейни съседи", включително "голям брой" страни от НАТО и "други регионални партньори", които се чувстват застрашени от Русия, заяви служител на Държавния департамент, говорейки при условие за анонимност.

САЩ вече одобриха 4 млрд. долара под формата на заеми и безвъзмездни средства за Украйна и нейните съседи през фискалната година, която приключи през юни.