Представители на Украйна и Полша ще проведат среща във Варшава, за да се опитат да разрешат въпроса с блокадата на границата, която вече продължава почти две седмици. Срещата ще се състои на 28 март. Това се казва в изявление на полския премиер Доналд Туск, предава Polskie Radio24.

"На 28 март ще се състои среща с украинското правителство във Варшава“, обяви министър-председателят на страната.

По думите му полското правителство "ще търси защитни решения за полските фермери“, както вътрешно, така и чрез използване на национални фондове и чрез по-нататъшни преговори с Украйна и Европейския съюз.

"Полските фермери могат да разчитат на мен“, увери той.

Туск добави, че правителството иска да постигне компромис и споразумение с протестиращите фермери, която да ги устройва и да им позволи да спрат протестите.

Ръководителят на полското правителство подчерта, че "не можем да позволим на онези, които открито и активно служат на пропагандата на Путин, да се възползват от протеста на фермерите на границата с Украйна. Всяка подобна подкрепа за наратива на Путин е държавна измяна, ние няма да толерираме това“.

В същото време Туск също призова за разделяне на "безусловната подкрепа за Украйна“ от въпроса за защитата на полските фермери.