Турската разузнавателна агенция (MİT) е разкрила шпионска мрежа на Мосад в Истанбул, която е подслушвала иранска компания и повече от 20 граждани на близкоизточната държава, съобщава вестник Sabah.

По данни на изданието преди два месеца в Истанбул са били задържани турският гражданин Кючуккая и негов съучастник. В хода на разпита Кючуккая е призна, че се е срещал няколко пъти в европейски страни с трима представители на израелското разузнаване, като на петата среща му е била възложена задачата да шпионира иранска търговска компания в Истанбул и 23 граждани на страната.

Заподозреният е бил обучен и е успял да създаде клетка от 15 души. При проведената в понеделник операция в Истанбул са задържани 11 души, още двама се издирват.

Кючюккая е попаднал под подозрение, след като е изпратил подозрителен колет на ирански гражданин. Според вестника Кючюккая е предал на Мосад данни за банковите сметки на следените от него граждани, за пътуванията на семействата им в чужбина и записи на телефонни разговори.

Агенти на турското разузнаване са следили разузнавателната мрежа повече от година и половина, уточнява вестникът.