Швейцарският шарже д'афер в Анкара бе привикан в Министерството на външните работи на Турция, след като членове и поддръжници на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) нахлуха в централата на Световната здравна организация (СЗО) в Женева, предава Anadolu Agency.

Толерантното отношение на швейцарските власти към привържениците на ПКК им позволи те да влязат в сградата на 9 ноември, подчерта в изявление говорителят на министерството Танжу Билгич.

По думите му, въпреки постоянните усилия на Анкара, поддръжниците на ПКК отдавна провеждат пропагандни събития и протести там, където се намират дипломатическите мисии на ООН и Турция, издигайки изображения на "техния терористичен лидер и групата“, без да се предприемат никакви ответни мерки от страна на швейцарските власти.

"Оправданото очакване на нашата страна и нашите граждани, живеещи в Швейцария, е швейцарските власти да предотвратят черната пропаганда на ПКК и всички видове дейности и действия на ПКК в Швейцария, където арменската терористична организация АСАЛА също уби персонала на нашето генерално консулство в Женева“, се казва в изявлението.

"Турция очаква Швейцария, която е домакин на международни организации, да спази задълженията си по международното право, да спре пропагандните операции на смъртоносната терористична организация и да допринесе за международното сътрудничество в борбата срещу тероризма“, се казва още в разпространеното изявление.