Посланикът на Швеция в югоизточната ни съседка бе привикан в Министерството на външните работи в Анкара във връзка с "обиден“ репортаж на обществената телевизия SVR за Турция и нейния президент Реджеп Тайип Ердоган, предава държавната агенция Anadolu Agency.

Според дипломатически източници Стафан Херстрьом е бил привикан в министерството, където му е връчена протестна нота във връзка с материала на телевизията.

Министерството подчерта, че "наглостта, грозните забележки“ и визуални материали в обществената телевизионна мрежа на Швеция срещу Турция и президента й Реджеп Тайип Ердоган са "неприемливи и не могат да се считат за свобода на медиите“.

Наскоро шведската обществена телевизионна мрежа SVT "интервюира член на терористичната организация ПКК и излъчи пропаганда срещу страната“, пояснява агенцията, без да дава допълнителни подробности за съдържанието на излъченото интервю.

Припомня се, че ПКК е включена в списъка на терористичната организация от Турция, САЩ и ЕС и е "отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени, деца и бебета“.