Министерството на външните работи на Турция привика германския посланик в Анкара, за да му връчи протестна нота по повод коментари, направени от високопоставен германски политик, определил президента Реджеп Тайип Ердоган на "малък плъх от канализацията“, предава Reuters.

"Осъждаме най-категорично обидните изявления, направени от Волфганг Кубицки, вицепредседател на Бундестага, за нашия президент [Ердоган] в реч по време на предизборната кампания в провинция Долна Саксония“, подчерта говорителят на турското външно министерство Танджу Билгич в изявление.

"[Кубицки] е напълно лишен от политически морал и отговорност“, заяви Билгич, добавяйки, че такива "неприлични изявления по същество дават представа за политическото и морално ниво на Кубицки и разкриват неговата вулгарност“.

Германският политик потвърди пред агенцията, че е направил коментара по време на предизборен митинг, докато се опитвал да привлече вниманието към увеличаването на броя на нелегалните мигранти, движещи се от Турция по т.нар. Балкански маршрут към Германия.

"Плъхът от канализацията е малко, сладко, но в същото време умно и хитро създание, което се появява и в детските приказки“, каза Кубицки, цитирайки като пример популярния анимационен филм "Рататуй“.

Кубицки, депутат от управляващата Свободната демократическа партия, коментира, че Ердоган е сключил добра сделка за Турция, когато се е съгласил да ограничи броя на бежанците, влизащи в Европейския съюз през 2015 г.

"Но в същото време трябва да отбележим, че вълната от бежанци по Балканския маршрут [от Турция] отново се увеличава, което е предизвикателство за германската външна и вътрешна политика“, каза той.

Обидата на президента е криминално престъпление в Турция, припомня агенцията.