Турските въоръжени сили са засилили контрола в Босфора заради плаващи мини в Черно море, съобщава вестник Milliyet, като е позовава на източници от Министерството на отбраната на югоизточната ни съседка.

През март Федералната служба за сигурност (ФСС) на Руската федерация предупреди, че след началото на военните действия украинските войски са заложили около 420 мини на подстъпите към пристанищата на Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. Службата не изключи възможността заради течението мините да бъдат отнесени в Босфора и по-нататък към Средиземноморския басейн.

"Според информация, получена от източници на Министерството на националната отбрана, са предприети мерки срещу минната заплаха в Черно море... и остава в сила режимът на повишена тревога. В западната част на Черно море е започнала дейност по минно наблюдение от въздуха с помощта на патрулни самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати (БпЛА), както и от морето с помощта на противоминни и патрулни кораби в координация с командването на бреговата охрана и други агенции. Босфорът също е под наблюдение с помощта на електрооптични системи. Специалните сили на SAS (подводни екипи) също се държат в повишена готовност за откриване на мини“, пише вестникът.

Досега са извършени общо 3917 часа навигация и 1131 полетни часа за наблюдение за мини.  

"Дейностите по наблюдение се извършват в координация с центровете за военноморски операции на Румъния и България. Двете страни също обменят информация. На 26 март екипи на SAS обезвреждаха общо три мини, открити на входа на Босфора“, а по-късно са ликвидирани още две – на 28 март и на 6 април, отбелязва изданието. За последно мина е открита на 19 октомври.