Част от десетките хиляди нелегални мигранти, за които бе съобщено, че се събират в района на Одрин, преминават река Марица. Без лодка, хванати за въже, те прекосяват - плувайки - реката от турската страна на отсрещния бряг, в гръцка територия, край селата Аморио и Лавара. Турската военна охрана е до тях и им помага да навлязат на гръцка територия. Както разкрива гръцкият телевизионен канал Open във видеодокумент, мъже от турската военна жандармерия не само ги отвеждат до бреговете на реката, но ги подтикват, като им дават инструкции, да преминат в Гърция.

"Всеки ден сме свидетели на инциденти, при които контрабандисти и военна охрана са заедно и се опитват да нахлуят в страната ни от специални точки, където достъпът е още по-лесен“, отбелязва генералният секретар на Съюза на граничните служители на Марица Димитрис Дервентлис.

Мигрантите издават викове, докато се опитват да плуват във водите на реката, трудно и опасно начинание. Турската военна охрана хладнокръвно изпълнява организирания план за изтласкване на колкото се може повече имигранти към гръцката страна, коментира медията.

"Най-големият проблем в момента е да ги спрем на река Марица. Там ситуацията позволява на мигрантите да преминават, без да се нуждаят от лодка или друга помощ. Освен факта, че съседната страна използва това като инструмент за собствените си интереси", подчертава кметът на Дидимотейхо Ромилос Хацигианоглу.

Гръцките власти остават в повишена готовност, използвайки оперативния план "Акритас“. Неотслабващият имиграционен натиск се отразява и в числата, тъй като всеки ден войници и гранични служители успяват да предотвратят 1500 незаконни влизания в Гърция през границата на Марица.

Телевизията отбелязва, че жителите на района са особено притеснени от събитията. Те изискват незабавното наемане на 240 нови гранични служители,  както и разширяването на язовира в област Централен Еврос, което според тях ще допринесе ефективно за предотвратяване на миграционните потоци.

В същото време, според репортажа на Мина Карамитру за главния новинарски бюлетин на OPEN, организаторите на "Кервана на Светлината“ са посочили на мигрантите, основно сирийци, точното място, където трябва да се съберат чрез публикация в социалните мрежи, като са показали село на около 20 километра от Андриануполи, изпращайки им и точка на картата, за да не се изгубят.

Постът на организаторите на "Кервана“ съдържа и насоки към участниците какво трябва да вземат със себе си, както и съобщава за присъствието на лекари и журналисти, които ще са заедно с групата.

На страницата си в неделя те са публикували и видео в опит да убедят и насърчат всеки, който смята, че може да се включи в масов опит за преминаване.

Според коментара на телевизия Open, всички тези знаци ясно показват, че нещо се случва в района и че организаторите не се отказват. Гръцките власти остават бдителни и следят много внимателно движенията от другата страна на река Марица.