Турски военен кораб акостира в пристанище на Израел в първото подобно посещение от повече от десетилетие, което показва затоплянето в отношенията между двете страни след тежкото им скарване по палестинския въпрос, предава Reuters.

Фрегатата "Кемал Рейс“ акостира в Хайфа в събота като част от маневрите на НАТО в Средиземно море, заяви турски официален представител. Израелски служител отбеляза, че Анкара е подала предварителна молба екипажът да слезе на брега.

Служител на пристанището на Хайфа каза, че това е първото посещение на турски военноморски кораб най-малко от 2010 г., когато двустранните връзки бяха прекъснати след щурма на Израел на пропалестински хуманитарни конвой, който се опита да наруши блокадата на Ивицата Газа. При този инцидент израелските морски пехотинци убиха десет турци.

От своя страна Израел изрази възражения срещу приемането от страна на членката на НАТО Турция на членове на Хамас, палестинско ислямистко движение, което е забранено като терористична група на Запад.

Но през последните месеци страните се опитаха да подобрят отношенията си, като енергетиката се очертава като ключова област за потенциално сътрудничество. Очаква се скоро те да назначат нови посланици.