Гръцката полиция идентифицира мъжа, заради когото в четвъртък вечерта бяха претърсени два самолета на международното летище в Атина. Сигналът от американското разузнаване е подаден срещу турски гражданин, който през последните години живее постоянно в Гърция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Телевизия ERT съобщи, че връщането на самолета след излитане е направено след искане на американските власти. Служители на гръцката полиция не потвърдиха информацията.

Тревогата бе обявена след имейл, изпратен до посолството на САЩ в Атина. В него е посочено, че въпросното лице се качва на един от двата вечерни полета на Emirates от Атина.

Служители на летището в Атина поясниха, че полет EK209 на Emirates до Ню Джърси се е върнал в гръцката столица два часа след излитането и е кацнал безопасно. Самолетът е ескортиран обратно през гръцкото въздушно пространство от два F-16 на гръцките военновъздушни сили, разкриха военни служители.

Вторият полет на Emirates, номер EK210, който трябваше да лети до Дубай, бе спрян в Атина преди излитане. Полицията съобщи, че получената информация за потенциално подозрителен пътник не е потвърдена при проверките.

В изявление базираната в Дубай компания Emirates призна за забавяния "поради проверки за сигурност, поискани от властите“. Превозвачът не даде подробности, но се извини на пътниците за причиненото неудобство.