Опозиционният блок от шест партии ще издигне един единствен кандидат на президентските избори в Турция. Това обяви председателят на "Партията на бъдещето“ и бивш премиер на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу, коментирайки изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за възможността за провеждането на изборите на по-ранна дата, предава телевизия Halk.

"Имаме недвусмислено съгласие да номинираме единен кандидат. Ще имаме един кандидат за президент", заяви бившият съюзник на Ердоган в управляващата "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР). В същото време Давутоглу не уточни кой ще бъде издигнат за кандидат-президент на опозицията.

Кандидатът от управляващия "Народен алианс", който заедно с ПСР включва "Партията на националистическото движение“,, е настоящият президент на Турция Ердоган. Той многократно е призовавал опозицията да посочи своя кандидат, но тя отказа да го направи, докато не бъде определена дата за изборите.

Говорейки на среща с активисти на управляващата партия в четвъртък, Ердоган заяви, че президентските и парламентарните избори в Турция може да бъдат отложени поради "сезонни условия". Първоначално гласуването бе насрочено за 18 юни 2023 г., но управляващата партия предлага те да бъдат преместени на по-ранна дата поради началото на университетските изпити през юни, ваканциите и летния сезон, което според ПСР може да доведе до намаляване на избирателната активност.

Като най-вероятни дати за изборите местните политолози посочват ​​30 април, 7 или 14 май.