Турция приключи прехвърлянето в Косово на батальон от специални сили, съобщава телевизионният канал TRT, като припомня, че изпращането бе разпоредено в отговор на молба от НАТО.

"Самолет А-400М на командването на Военновъздушните сили на Турция успешно завърши втория и третия групов полет като част от разгръщането на командния батальон на 65-а механизирана пехотна бригада, който ще служи в Косово“, съобщиха от Министерство на националната отбрана на югоизточната ни съседка пред репортери.

НАТО взе решение да изпрати допълнителен многонационален батальон в Косово в подкрепа на мироопазващите сили на KFOR, стана ясно от по-ранно изявление на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол.

"Във връзка с неотдавнашните безредици и раняването на 30 бойци [от мисията] съюзното командване на НАТО издаде заповед за разполагане на оперативни резервни сили в Западните Балкани“, бе подчертано в изявлението.

"Разполагането на допълнителен контингент на НАТО в Косово е разумна мярка за осигуряване на KFOR с необходимите способности за поддържане на сигурността в съответствие с мандата на Съвета за сигурност на ООН“, поясни ръководителят на командването в Неапол адмирал Стюарт Мънш.