Турция ще започне да доставя природен газ на България. Това обяви министърът на енергетиката и природните ресурси на югоизточната ни съседка Фатих Дьонмез в ефира на TVNET, предава Anadolu Agency.

По думите му в близко бъдеще, в рамките на посещението му в София, се планира да бъде подписан съответният договор. Споразумението ще бъде парафирано от представители на енергийните компании на двете страни, от турска страна - BOTAŞ, обясни Дьонмез.

Турският министър на енергетиката спомена и за преговорите между представители на петролната и газова компания BOTAŞ в Оман за втечнен природен газ. "Детайлите на споразумението до голяма степен са договорени. Скоро ще бъде подписан договор за доставки на ВПГ. Преди това не сме си сътрудничили в енергийния сектор с Оман, но тази страна има голям потенциал“, увери Дьонмез.

През изминалата година турските делегации са обсъдили енергийното сътрудничество с 15 различни страни, допълни още министърът. "Нашата цел е да отворим достъп до нови източници. Между другото беше осъдена темата за хъба в Турция. Много страни реагираха положително на въпроса“, заключи Дьонмез.