Анкара не показа признаци за вдигане на ветото над членството на Швеция и Финландия за НАТО след срещата, която се проведе днес в Брюксел, предават от Reuters.

Дипломатически представители на трите страни се събраха заедно за първи път от ноември, като от НАТО се надяваха Турция да се съгласи да подкрепи скандинавските страни.

Въпреки негативния резултат, Швеция отчита срещата като стъпка напред.

"Най-важното нещо днес е, че успяхме да се съберем“, заяви представителят на Швеция Оскар Стрестром.

"Договорихме се да организираме още срещи“, каза той пред журналисти в Брюксел.

Докато 28 от общо 30 члена на НАТО се съгласиха да приемат кандидатурите на Швеция и Финландия за влизане във военния алианс, парламентите на Турция и Унгария все още не са взели това решение.

Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум на срещата в Мадрид през миналата година, който очерта стъпките, които трябва да бъдат предприети от страна на скандинавските страни, за да бъде обърнато внимание на притесненията на Република Турция относно износа на оръжия и тероризъм от двете страни. Това се случи, след като натовските лидери решиха да поканят двете страни в алианса.

Въпреки политическите промени като например политиката, свързана с намаляването на участието в терористични организации, Анкара продължава да блокира членството на двете страни и да вдига изискванията си – особено срещу Швеция.

През януари напрежението се покачи отново, след като копие на корана бе изгорено пред сградата на турското дипломатическо представителство в Швеция.

Въпреки че не е ясно защо се покачват все повече и повече изискванията, за да могат да бъдат допуснати двете страни, се появиха спекулации за това, че от Анкара проточват процеса в опит на президента Ердоган да постигне надмощие в отношенията си с Вашингтон.