Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу обяви пред парламента в Анкара, че според разследването заповедите за атентата в Истанбул са дошли от сирийския град Манбидж, предава Anadolu Agency.

"Нападението на улица "Истиклял“ беше извършено от Манбидж", цитира думите му агенцията. Сойлу отбеляза също, че членовете на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и Партията на демократичния съюз (PYD) на сирийските кюрди, както и американските сили, все още остават в Манбидж. "Атаката срещу "Истиклял“ е едно от кланетата, организирани от ПКК. Преживели сме ги вече много пъти. Веднага открихме престъпника и сега разплитаме цялата плетеница, която стои зад него", заяви министърът.

Сойлу отбеляза също, че Турция се бори срещу ПКК и други кюрдски организации, които смята за терористични от много години, но тези организации се радват на "активна чуждестранна подкрепа“. "Само през последните три години Сенатът на САЩ предостави на ПКК 2 милиарда долара помощ“, каза той.

В резултат на експлозията на 13 ноември на улица "Истиклял“ в Истанбул загинаха 6 души, а над 80 бяха ранени. Според разследващите в нападението са участвали членове на ПКК и нейното сирийско разклонение, свързано с PYD.