Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи в четвъртък, че функционирането на морския коридор за износ на селскостопански продукти от Украйна след връщането на Русия в "зърнената сделка“ е напълно нормализирано, предава ТАСС.

"Получихме писмени гаранции от Украйна, предадохме ги на [министъра на отбраната на Русия] Сергей Шойгу. В 12:00 часа в сряда беше решено да възобновим работата на механизма за износ на зърно. Работата на морския коридор е напълно нормализирана. Функционирането му продължава, това е хуманитарна мисия", обясни Акар в интервю пред телевизионния канал Habertürk.

Ръководителят на Министерството на отбраната каза още, че Турция полага необходимите усилия за удължаване на "зърнената сделка“, която изтича на 19 ноември.

"Зърненият коридор, създаден въз основа на споразуменията в Истанбул на 22 юли, е най-надеждният, най-бързият и най-обемният начин за износ на зърно. В рамките на три месеца са изнесени 10 милиона тона селскостопански продукти, очакваме увеличаване на обемите на износа. В следващите дни изтича срокът на Истанбулските споразумения. Продължаваме да работим с нашите партньори за удължаване на сделката", заяви той.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи на 29 октомври, че поради атаката срещу кораби на Черноморския флот, за която Москва обвинява Киев и Лондон, руската страна спира участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища.