Министерството на външните работи на Турция обвини Гърция за повишаването на напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие и предупреди, че Анкара ще продължи да изпълнява енергийните си планове в района, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.

"Положителната атмосфера в отношенията ни с Гърция беше краткотрайна, тъй като гръцката страна не показа искрено и честно отношение и продължи със своите противоречиви действия и изявления“, се казва в извадки от годишния доклад на министерството за външната политика на Турция по отношение на провала в преговорите за изграждане на доверие между двете страни.

Докладът също така ясно заявява намерението на Турция да продължи търсенето на природен газ в Източното Средиземноморие въпреки споровете за морските зони, като същевременно обвинява Европейския съюз и "други трети страни“ в подкопаване на стабилността в региона чрез предубеден подход към Гърция и Кипър.

"На този континентален шелф, където имаме суверенни права, дейностите по проучване на въглеводороди ще продължат с кораби за сеизмично проучване и сондажи под турски флаг“, се казва в съобщението. "Нито една платформа или план в региона, който се стреми да игнорира страната ни, няма да успее“.

Докладът също така повтаря обвиненията срещу Гърция в нарушаване на демилитаризирания статут на нейните източни егейски острови, като същевременно се изразява "загрижеността на Анкара за нашите сънародници, живеещи в Западна Тракия и Додеканезите“.