Турция ще продължи усилията си за прекратяване на украинската криза и установяване на мир в целия регион в този труден и критичен период. Това увери говорителят на турския президент Ибрахим Калън в пост в социалната мрежа "Туитър“, предава РИА Новости.

"Обсъдихме войната в Украйна, нашите двустранни отношения и регионални въпроси със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и Андрий Ермак, началник на кабинета на президента на Украйна. Ще продължим усилията си да... донесем мир на целия регион в този труден и критичен период“, написа Калън в "Туитър“.

Русия започна т.нар. от Москва "специална военна операция“ на 24 февруари. Руският президент Владимир Путин определи целта й за "защита на хора, които са били подложени на тормоз и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. По думите му, плановете на Москва са "демилитаризация и денацификация на Украйна“, да бъдат изправени пред съда всички военнопрестъпници, отговорни за "кървавите престъпления срещу мирното население“ в Донбас.