Турция ще информира НАТО "за провокациите на гръцката страна чрез използване на зенитно-ракетни комплекси С-300 в района на Егейско и Средиземно море“, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция.

От министерството отново заявиха, че тези системи за противовъздушна отбрана, които са руско производство, са били използвани за радиолокационно прехващане на турски изтребители Ф-16 западно от гръцкия остров Родос. Гърция категорично отхвърли твърденията на Турция.

Турското военно министерство заявява, че действията на Гърция противоречат на "съюзническия дух“ и че ще информира секретариата на НАТО и страните-членки.

Гръцки анализатори коментираха, че Турция се опитва да използва предполагаемия инцидент, за да демонстрира, че с ракетните си комплекси С-300 руско производство Гърция фактически поставя отбраната на НАТО на същия риск, какъвто се твърди, че произлиза от придобиването на руски системи С-400 от Турция.

Самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че със съгласието си да доставят на Гърция изтребители Ф-35 САЩ са открили пътя за включването им в една система с руски противовъздушни комплекси, а са отказали доставката на Ф-35 на Турция с такъв аргумент.