Турция се надява обявеното от Русия примирие по цялата линия на военни действия в Украйна да бъде удължена. Това заяви официалният представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън. По думите му, цитирани от телевизионния канал A Haber, Анкара е готова да положи всички усилия за създаване на условия за диалог с цел спиране на военните действия.

"Според нас прекратяването на огъня не трябва да продължи 36 часа, а повече. Все още не е взето единно решение на страните по този въпрос, което е индикатор за безизходицата, в която се намират страните в конфликта", подчерта Калън.

Съгласно думите му, Турция ще продължи усилията си през следващите дни за осигуряване на прекратяване на огъня в районите, прилежащи към АЕЦ "Запорожие“. "Анкара се стреми да предотврати битки и инциденти в тази зона“, увери говорителят на Ердоган.

Той не изключи възможността Украйна да последва примера на Русия по въпроса за прекратяване на огъня. "Възможно е да се създадат условия и за втора среща на преговарящите“, каза представителят на турския лидер, припомняйки консултациите в Истанбул от миналия март.

Според Калън продължаването на конфликта е изпълнено с нови разрушения и жертви, което трябва да осъзнаят както страните, участващи в конфликта, така и силите, които го подкрепят. "Идеята за диалог трябва да бъде подкрепена както в Руската федерация и Украйна, така и в НАТО и САЩ“, заключи Калън.