Турция разчита на положително решение в САЩ за продажбата на изтребители F-16 за страната, в противен случай може да прибегне до алтернативни варианти, за да задоволи нуждите си от военни самолети. Това подчерта говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън в интервю за списанието Kriter.

"Надяваме се, че процесът на одобрение от Конгреса на САЩ [на сделката] ще започне през януари. Това е в интерес не само на Турция, но и на САЩ и НАТО. В противен случай ние имаме способността и решимостта да предприемем необходимите стъпки за посрещане на нуждите на националната ни сигурност“, подчерта Калън.

Представителят на Ердоган припомни, че делегациите на Турция и САЩ през 2022 г. са провели редица технически преговори по въпроса за F-16, които определи като конструктивни. Освен това, добави Калън, президентът на САЩ Джо Байдън е обещал лична подкрепа по този въпрос на Ердоган. "В резултат на това очакваме Конгресът да действа рационално, а не да се ръководи от моментни политически интереси", коментира Калън.

По-рано бе съобщено, че през декември от проектобюджета за отбрана на САЩ са изключени разпоредби, съдържащи ограничения върху продажбата на F-16 на Турция. В Анкара това бе възприето като положителна стъпка от страна на САЩ.  Ако законопроектът бъде приет и от двете камари на Конгреса, документът ще бъде изпратен на президента на САЩ за подпис.

Турция се стреми да получи 40 изтребителя F-16 Block 70. Анкара обяви желанието си да придобие F-16, след като бе изключена от американската програма за производство на изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35 в отговор на закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400.