Турция полага сериозни усилия да удължи т.нар. зърнена сделка и да вземе предвид изисквания за нейното изпълнение на всички участващи страни. Това съобщи за ТАСС дипломатически източник от Анкара.

"Преговорите за удължаване на зърнената сделка не са приключили, те все още продължават. Турция полага сериозни усилия споразумението за Черноморската инициатива за зърно да бъде удължено и исканията на всички страни, включително Русия, да бъдат взети предвид сметка“, каза събеседникът на агенцията.

На 2 март Министерството на външните работи в Москва съобщи, че зърнената сделка не работи, Западът саботира изпълнението на руската част от споразуменията. В изявление министерството спомена за 262 000 тона руски торове, които Москва е възнамерявала да дари на най-бедните страни, но доставките са били блокирани в пристанищата на Латвия, Литва, Естония и Нидерландия. Единствената изпратена партида торове е за Малави в размер на 20 000 тона.

Украйна е започнала дискусии с партньори за разширяване на Черноморската инициатива за зърно, съобщи във вторник агенция Reuters, като допълни, че преговорите са определени като "сложни“.

"Украйна започна онлайн преговори с партньори за разширяване на Черноморската инициатива за зърно, целяща да гарантира, че Киев може да продължи да доставя зърно на световните пазари“, разкри пред агенцията високопоставен източник от украинското правителство.

Събеседникът на медията уточнява, че не се водят преговори с Москва, чиито сили блокираха украинските пристанища от началото на войната преди повече от година. В Киев обаче разбират, че неговите партньори разговарят с представителите на Русия.

"Ситуацията с преговорите е доста сложна. Сега много зависи не от нас, а от партньорите ни", поясни източникът на Reuters, пожелал анонимност.

Споразумението за т.нар. зърнена сделка изтича на 18 март 2023 г. Очаква се Украйна да поиска от страните да започнат преговори за удължаване на споразумението поне с още една година.