Анкара призова страните, подкрепящи действията на Гърция в Егейско море, да "проявят здрав разум“, се казва в разпространено след заседанието на Съвета за национална сигурност съобщение, цитирано от турския вестник Daily Sabah.

В публикуваното след четиричасова среща изявление се казва, че председателстваното от държавния глава Реджеп Тайип Ердоган заседание е било фокусирано върху редица въпроси, включително противопоставянето с Гърция, усилията за борба с тероризма, напрежението между Азербайджан и Армения и други актуални въпроси.

"Кръговете, които насърчават Гърция да разполага оръжия на острови с демилитаризиран статут, бяха призовани да проявят здрав разум“, се казва в текста.

Срещата също така призова САЩ да отменят решението си относно вдигането на оръжейното ембарго на администрацията на гръцките киприоти, което според тях "противоречи на духа на съюза (от НАТО)“.

По-рано този месец САЩ премахнаха търговските ограничения за отбраната на администрацията на Република Кипър за фискалната 2023 година.