Турция приветства премахването на ограниченията върху продажбата на американски изтребители F-16 от окончателния текст на Закона за разрешение за национална отбрана за фискалната 2023 г. (NDAA), предаде държавната агенция Anadolu Agency.

Говорейки на съвместна пресконференция с молдовския си колега Нику Попеску в Истанбул, министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу подчерта, че "липсата на [ограничения] е положително развитие. Ние приветстваме това.“

По думите му приключването на сделката ще бъде "в интерес на всички“, а процесът трябва да бъде финализиран "възможно най-скоро“.

В обяснителния текст, придружаващ законопроекта за отбранителната политика на стойност 858 милиарда долара, обаче се споменава, че "съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) не трябва да извършват неразрешени териториални прелитания над въздушното пространство на друг съюзник от НАТО“, отбелязват на свой ред от редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В окончателната версия на Фискалния закон за националната отбрана на САЩ за 2023 г. условията, поставени от Камарата на представителите за ограничаване на покупката на F-16 от Турция, бяха премахнати, стана ясно по-рано през деня.

Законопроектът, одобрен от Конферентната комисия на Конгреса на САЩ, съставена от представители на Камарата на представителите и на Сената, за разрешаване на разногласията по даден законодателен акт, не съдържа никакви клаузи, обвързващи продажбите на F-16 с ограничителни условия, пояснява агенцията.

Припомня се, че премахването на съответните клаузи бе предшествано от отпадането на поправките, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, от сенатския законопроект за военния бюджет на САЩ.

С премахването на съответните положения в законопроекта от Конферентната комисия, Конгресът на САЩ няма да има възможност да наложи ограничения върху сделката въз основа на закона.

През октомври миналата година Анкара поиска от САЩ сключването на сделка за доставката на 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-300, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Турция заплаши, че ще се обърне към други държави като Русия за доставка на модерни изтребители, ако САЩ й откажат доставки.