Екстрадицията от Швеция в Турция миналата седмица на кюрд с предполагаеми връзки с тероризма е "добро начало“, но Стокхолм трябва да направи повече, преди Анкара да може да одобри нейното членство в НАТО. Това подчерта министърът на правосъдието на югоизточната ни съседка Бекир Боздаг в интервю за телевизионния канал TRT Haber, цитирано от Reuters.

В петък Швеция депортира турския гражданин Махмут Тат, който потърси убежище в Швеция през 2015 г., след като бе осъден в Турция на шест години и 10 месеца затвор за предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Това е добро начало от Швеция, което показва тяхната искреност и добра воля. Надяваме се, че ще последват нови [екстрадиции] в съответствие с тази искреност“, коментира Боздаг в телевизионно интервю за държавния оператор.

Той обаче даде да се разбере, че Турция очаква допълнителни стъпки от Стокхолм, преди да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

"В съответствие с тристранния меморандум с Швеция и Финландия, те трябва да премахнат всички [оръжейни] ембарга за Турция, да променят законодателството си за борба с тероризма и да екстрадират всички терористи, които Турция иска. Всички тези условия не трябва да се свеждат до екстрадиране“, уточни министърът.

Швеция и Финландия кандидатстваха през май за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но срещнаха възражения от страна на Турция, която обвини двете страни в укриване на бойци от ПКК и други групировки.

Стокхолм и Хелзинки отричат да предоставят убежище на екстремисти, но обещаха да си сътрудничат с Анкара, за да отговорят напълно на опасенията й за сигурността и също така да вдигнат оръжейното ембарго.

НАТО взема решенията си с консенсус, което означава, че за членство на двете северни нации се изисква одобрението на всичките 30 държави-членки на Алианса.