Турция няма да допусне съществуването и дейността на която и да е терористична групировка в своя регион, обяви в четвъртък Съветът за национална сигурност на страната, предава "Анадолската агенция“.

В изявление, публикувано след повече от три часа заседание на Съвета за национална сигурност под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган в столицата Анкара, съветът подчерта: "Съществуването и дейността на каквато и да е терористична група няма да бъдат допуснати в нашия регион и решително ще бъде предприета всяка необходима стъпка за това“.

Наскоро Турция стартира операция "Нокът-Меч“ в Северен Ирак и Сирия, трансгранична въздушна кампания срещу терористичната група ПКК, която, според Анкара, има убежища през иракската и сирийската граница, където планира и понякога извършва атаки на турска земя.

Съветът също така подчертава, че Анкара очаква Гърция, "която е безразлична към помирителния и искрен подход на Турция и предложенията за диалог, ориентиран към решения“, да прекрати дейностите си, които нарушават международното право и споразумения, особено въоръжаването на островите в Егейско море, които имат демилитаризиран статут“.

По време на срещата бяха оценени и последните събития в Босна и Херцеговина и Косово, се казва в съобщението и се добавя, че за да се запазят стабилността, мира и спокойствието в региона, трябва да се избягват "сепаратистки дискурси и едностранни инициативи".

Приветствайки приемането на Севернокипърската турска република (ТРСК) като наблюдател в Организацията на тюркските държави, съветът заяви, че очаква подобни стъпки от други международни организации и държави.

Съветът също така потвърди решимостта на Турция да окаже подкрепа и да защити "справедливата кауза на кипърските турци“.