Турция не е доволна от обещанията, дадени от Швеция за предприемане на действия срещу кюрдските сепаратисти и е малко вероятно да отмени възраженията си срещу кандидатурата на страната за членство в НАТО, освен ако не предприеме по-категорични стъпки, заяви говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик, цитиран от Bloomberg.

"Тези изявления на Швеция са добри, но не са достатъчни, докато не бъдат приложени“, заяви Челик късно в понеделник. "Чакаме да стане реалност“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от Швеция и Финландия - и двете страни поискаха членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна - да екстрадират заподозрени, които Турция смята за терористи.

Забележките на Челик, преди посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица и отделно посещение на новия шведски премиер Улф Кристерсон следващата седмица, сигнализираха, че Турция няма автоматично да се присъедини към останалите членове на Алианса и да ратифицира кандидатурите за членство.

Столтенберг насърчи както Швеция, така и Финландия да се съобразят с исканията на Турция, която има вторите по големина въоръжени сили в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт след САЩ. Докато споразумение от юни тласна процеса напред, позволявайки на 28 от 30-те членки на алианса да ратифицират влизането на скандинавските нации, Турция и Унгария продължават да се въздържат.

Ердоган трябва да се срещне със Столтенберг в Истанбул в петък, за да обсъдят разширяването на НАТО, както и руското нахлуване в Украйна.

Очаква се турският лидер да приеме шведа Кристерсон в Анкара на 8 ноември. В разговор с премиера миналата седмица Ердоган подчерта, че "предотвратяването на терористични организации да вземат за заложници членството на Швеция в НАТО и нейните отношения с Турция е общ интерес“, според държавната "Анадолска агенция“.

Кристерсон заяви в петък, че страната му е "с цялото си сърце е ангажирана в спазването на споразумението“, сключено с Турция. "Борбата срещу тероризма е законна“, добави той.