В исторически ден за страната, разработен и произведен от Турция стелт изтребител от пето поколение TF-X National Combat Aircraft (MMU) напусна хангара си за първи път късно в петък, според съобщение, направено от председателя на Управлението за отбранителни индусутрии (SSB) Исмаил Демир, пише Daily Sabah.

"В памет на нашите мъченици! Казахме, че ще извадим нашите национални бойни самолети от хангара на 18 март. Нашият самолет е на пистата днес! Под ръководството на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган, Бог ще стане свидетел как той се издига в нашата небесна родина“, обяви Демир в Twitter, имайки предвид 108-ата годишнина от морската победа на Турция на полуостров Галиполи.

Изтребители от пето поколение

Разработен от Turkish Aerospace Industries (TAI), TF-X MMU има технологиите и характеристиките, които се намират в бойните самолети от пето поколение. Той ще предостави възможност за стратегическа атака на цели въздух-въздух и въздух-земя. Той разполага с изцяло вътрешна инфраструктура за сигурно споделяне на данни и използване на интелигентни боеприпаси.

TF-X MMU със своя високоефективен радар, електронна война, електрооптика, комуникация, навигация и идентификация, ще постигне повишена бойна мощ с прецизност и точна стрелба от вътрешни слотове за оръжие при висока/свръхзвукова скорост. Освен това има автоматично разпознаване и откриване на цели, комбиниране на множество данни и възможности за изкуствен интелект.

Разработеният от Турция изтребител ще замени самолетите F-16 в инвентара на командването на военновъздушните сили, които се планира да бъдат изведени от употреба през 2030 г.

С TF-X MMU Турция става една от малкото страни с инфраструктура и технология за производство на боен самолет от пето поколение в резултат на развитието на проекта в технологични области като ниска видимост, вътрешни слотове за оръжия, висока маневреност, повишена ситуационна информираност и синтез на сензори, които са необходими за самолети от ново поколение.