Турция изисква застрахователни гаранции от кораби, превозващи руски петрол, предава Bloomberg. Агенцията допълва, че след въвеждането на пределната цена за руския петрол се очаква почти 20 петролни танкера да преминат през Босфора и Дарданелите.

"Корабите с руски и казахстански петрол, които нямат застрахователни писма (потвърждение за валидността на гаранциите от застрахователните компании - бел. ред.) и искат да преминат през Проливите, се задържат. Поради тази причина е ясно, че корабите с руски и казахстански петрол са се струпали в северната част на Босфора“, съобщава медията, позовавайки се на документи.

Отбелязва се, че след решението за таван за цените на руския петрол, което влезе в сила в понеделник, Анкара въведе изискване корабите, превозващи нефт в турски води, да предоставят като гаранция "застрахователно писмо" от компаниите, потвърждаващо застрахователните плащания.

Агенцията посочва, че международната група London P&I Club, която покрива 95% от световния танкерен флот и застрахова корабите срещу рискове, е заявила, че исканите от Турция писма не могат да бъдат предоставени в момента.