В речта си на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви желанието на Анкара да купува повече втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ и при по-изгодни условия, предава телевизионният канал NTV.

"В бъдеще искаме да купуваме още повече газ от САЩ и при по-благоприятни условия. И благодарение на модерната инфраструктура, която имаме, сме готови да си сътрудничим за доставката на ВПГ до страните от региона“, подчерта Ердоган.

"Станахме шестият по големина вносител на енергийни ресурси от САЩ. Турция играе ключова роля по отношение на енергийната сигурност, маршрутите за доставка, диверсификацията на източниците. И предвид настоящата международна ситуация в енергийния сектор, имаме важни възможности за сътрудничество“, увери турският президент.

Той добави, че благодарение на изграждането на нови ВПГ терминали в Турция и големите инвестиции, направени през последните години в тази област, САЩ са станали вторият най-голям доставчик на газ.

В допълнение Ердоган призова САЩ да премахнат вносните мита върху турската стомана и алуминий, като ги нарече вредни за двустранната търговия.

"Все още имаме стъпки на правителствено ниво, които трябва да бъдат предприети, за да използваме пълния потенциал на нашите търговски отношения. Едностранните протекционистични мерки, въведени през 2018 г., допълнителните мита върху стоманата и алуминия, вредят на нашите търговски отношения“, категоричен бе турският президент.

Ердоган предложи премахване на митата върху турския алуминий и стомана или "даване на Турция на квотите на някои други страни“ за износ в САЩ на тези суровини, което "би било важен принос за отношенията между двете държави“.

Турският лидер каза още, че "търговският оборот между двете страни скоро ще достигне 100 милиарда долара. През последните 10 години беше направен пробив в нашите отношения. В момента, в сравнение със същия период на миналата година, търговският оборот се е увеличил с 30% и е достигнал 27 милиарда долара“.

Освен това Ердоган смята решението на американските власти в областта на отбранителното сътрудничество с Турция за грешка и плод на лобизъм.

"Пред нашето отбранително сътрудничество са поставени изкуствени пречки, които са в противоречие с духа на съюза. Наред с търговията, това засяга и сигурността в цялата география на НАТО. Такава позиция се формира в резултат на натиск от редица лобита върху САЩ“, изрази увереност той.

"Като се има предвид всичко това, нашата обща кауза [както за Анкара, така и за Вашингтон] е спешното премахване на тези едностранни и погрешни пречки“, каза Ердоган. Той добави, че Турция "ще продължи да полага усилия за развитие на търговско-икономическите отношения със САЩ“.