Представители на Турция планират да проведат разговори с руската делегация в Анкара в петък, на които се очаква да искат повече от 25% отстъпка за газа, внасян от Русия. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на високопоставени турски служители.

Според тях Анкара се стреми отстъпката да бъде приложена към плащания от 2023 г. и някои плащания, извършени през 2022 г. със задна дата. Ако Турция не успее да постигне желаната отстъпка, тогава ще се опита да получи отсрочка на плащанията до 2024 г.

Според агенцията споразумението, ако бъде сключено, ще облекчи натиска върху лирата и ще помогне да се избегне покачването на цените на енергията преди президентските избори през 2023 г.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му се готви да създаде газов хъб, през който ще се доставя синьо гориво за Европа.

Идеята за създаване на хъб на територията на Турция, където да се пренасочи загубеният обем на транзита по "Северен поток“, бе изказана от руския президент Владимир Путин говори на форума "Руска енергийна седмица“. По думите му става дума за възможността за изграждане на още една тръбопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, предимно европейски, ако имат интерес от това. Този въпрос беше обсъден на 13 октомври на среща между Путин и Ердоган в Астана в кулоарите на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия.