Министърът на външните работи на Турция, по поръчение на президента Реджеп Таийп Ердоган, посети в понеделник Либия начело на високопоставена делегация, за да подпише редица договори за сътрудничество, включително меморандум за сътрдничество в сферата на енергийните ресурси с богатата на петрол африканска-средиземноморска страна, съобщи "Анадолската агенция“. Тази новина разтревожи силно Атина, откъдето предупреждават, че това ще задълбочи кризата в отношенията между Гърция и Турция.

Според Kathimerini, "подписването на предварително споразумение между Либия и Турция, позволяващо на петролните платформи и изследователските кораби на последната да търсят нефт и природен газ на либийска земя и в изключителната морска икономическа зона (ИИЗ) на страната, заплашва да задълбочи кризата в гръцко-турския отношения, тъй като игнорира претенциите на Гърция върху морския шелф в Средизермно море, особено около Крит и островите, стоящи между несъседните Либия и Турция“.

Споразумението, подписано от министър-председателя на едно от двете враждуващи правителства на Либия, Абдул Хамид Дбейба, и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предвижда бъдеща подкрепа за турските сондажи по суша и море за въглеводороди. Най-важното е, че той определя като изключителна икономическа зона на Либия тази, която бе договорена по-рано от Турция и базираното в Триполи правителство в меморандум, подписан през ноември 2019 г. и денонсиран от Гърция и Египет, двете страни, стоящи между Либия и Турция.

Споразумението прави Турската петролна корпорация (TPAO) важен играч на пазар, доминиран някога от френски и италиански корпорации. Това също потенциално би позволило на Турция да извлече отстъпки от правителството на Триполи за проучване в райони южно от Крит, пряко оспорвайки гръцките претенции.

Гръцкото външно министерство реагира остро на споразумението:

"Гърция има суверенни права в района, които възнамерява да защитава с всички законни средства“, се казва в изявление, което повтаря позицията на Гърция, че турско-либийският меморандум от 2019 г. е "незаконен, невалиден и несъществуващ. Следователно никой няма право да се позовава на него".

Външният министър Никос Дендиас информира посланиците на Съединените щати Джордж Цунис и на Франция Патрик Мезонав за развитието в понеделник.

Дендиас ще пътува до Кайро в неделя, за да се консултира с египетския си колега Самех Шукри. Египет и Гърция подписаха споразумение за разграничаване на съответните им ИИЗ, което е конкурентбно на Турско-либийското.