Турция е изстреляла местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море във вторник, според двама души, запознати с въпроса, съобщава Bloomberg.

Използвана е мобилна платформа за изстрелване на ракетата от летище близо до пристанищния град Ризе около 7 часа сутринта местно време, разкриват събеседниците на американската агенция, пожелали да останат анонимни, тъй като не са упълномощени да коментират. Снарядът е прелетял 561 километра и е паднал край брега на пристанището Синоп.

Секретният ракетен проект, наречен "Тайфун“, е в ход от няколко години, отбелязват още източниците, без да дават подробности. Президентството на отбранителната индустрия, което наблюдава разработването на местно произведени оръжия, отказа да разкрие каквато и да е информация за проекта.

Турция получи доставка на усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-400, произведена от Русия, най-големият враг на НАТО, през 2019 г., две години след като Анкара подписа споразумение с Москва за закупуване на системата с надеждата, че сътрудничеството може да й помогне да разработи своя собствена програма за защита от балистични ракети. САЩ санкционираха Турция и я изключиха от програмата за стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.