В края на миналата година Турция е започнала тайно да доставя на Украйна касетъчни боеприпаси от времето на Студената война, твърдят в редакцията на американското издание Foreign Policy.

"След месеци на призиви на Киев към администрацията на Байдън, в края на 2022 г. Турция започна да изпраща създадени от САЩ касетъчни артилерийски снаряди в Украйна“, съобщава изданието, цитирайки настоящи и бивши американски и европейски служители.

Отбелязва се, че този тип боеприпаси може да бъдат много ефективни срещу руски танкове и пехота, но могат да навредят и на цивилното население. Оръжията са предназначени да унищожават танкове чрез разбиването си на по-малки боеприпаси, които може да останат на бойното поле с години, ако не избухнат веднага. Всеки снаряд разпръсква около 88 по-малки боеприпаса, обяснява изданието.

Националното законодателство забранява на САЩ да изнасят подобен вид боеприпаси.

Все още не е ясно дали тези касетъчни боеприпаси са били използвани от украинските сили. Според експерти те са в състояние неколкократно пъти да увеличат смъртоносността от украински обстрел на незащитени руски позиции.