Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че предложението на руския президент Владимир Путин за създаване на газов хъб в Турция може да бъде реализирано, предаде ТАСС.

"Това предложение на руския президент Владимир Путин трябва да бъде обсъдено обстойно. Но ще кажа, че е възможно да го приложите. Русия и преди е реализирала успешни инфраструктурни проекти", каза министрът на руски енергиен форум. Дьонмез отбеляза, че "е твърде рано да се каже дали Турция знае как може да го приложи, тъй като това предложение е ново" за Анкара.

"Трябва да обсъдим в този контекст правните, търговските, икономическите и техническите аспекти. Турция работи много активно с Русия. Както знаете, Русия и преди е реализирала големи технологични проекти в Турция. Ние сме много надеждни партньори", каза министърът.

Той припомни, че Турция има дългосрочни споразумения за доставка на газ със страните от региона. "Не сме имали проблеми с доставчиците си. Имало е трудни периоди, но Русия винаги е оставала наш надежден доставчик. Благодарен съм на руските си колеги за поддържането на тази стабилност", каза Дьонмез.

Русия възнамерява да разшири географията на своите газови доставки. "Що се отнася до руския газ, ние със сигурност ще предлагаме нашия продукт на световните пазари. Например бихме могли да преместим изгубените обеми на транзита от Северните потоци към Черно море. По този начин ще превърнем нашето гориво, нашия природен газ, в основен маршрут за доставки към Европа през Турция, като създадем в Турция основен газов хъб за Европа", предложи Владимир Путин.