Турските кучета и котки могат да спасят Париж, който е превзет от плъхове и мишки, пише колумнистът на Sabah Мевлют Тезел.

Както отбелязва журналистът, властите на френската столица "обявиха война на плъховете“, изразходвайки значителни средства за това и използвайки различни методи за борба с гризачите.

"Градските служби излизаха на лов всеки ден, но битката беше спечелена от плъховете“, отбелязва Мевлют Тезел.

Сега в Париж решиха да променят подхода и създадоха работна група към кметството за "съжителството" на гражданите и плъховете, пише още той.

"Всъщност проблемът ще бъде решен, ако съберем цяла армия от кучета и шарени котки от нашите улици и ги изпратим в Париж“, казва авторът на статията.

Властите от години се опитват безуспешно да се справят с милионите плъхове, които живеят във френската столица. На оградата на всеки парк и площадче в града има табела с надпис "не на плъховете“ и апел към гражданите да не изхвърлят отпадъци. Още през 2017 г. стартира проект за 1,5 милиона евро за намаляване на броя на гризачите в столицата. Той включва мерки като по-често събиране на боклука и поставяне на отрова на местата, където се събират плъхове. Найлоновите торбички за боклук са заменени с плътни контейнери за боклук.