Най-популярният телевизионен водещ в САЩ Тъкър Карлсън се разделя с Fox News, обяви медията в изявление в понеделник, предава CBS News, като отбелязва, че това ще е "сеизмично разтърсване в света на кабелните новини предвид статута на Карлсън като най-гледания водещ в мрежата“.

Последното предаване на Карлсън от "Тъкър Карлсън тази вечер“ беше излъчено миналия петък. Шоуто "Fox News Tonight" е настроено да се излъчва като междинно шоу, водено от ротационни водещи до неговия наследник в 20:00 часа, времевият интервал е наименуван, разясниха от Fox.

"FOX News Media и Тъкър Карлсън се споразумяха да се разделят. Благодарим му за услугите му в мрежата като водещ и преди това като сътрудник“, се казва в изявление на Fox News.

Карлсън се присъедини към Fox News като сътрудник през 2009 г. и беше един от водещите на "Fox and Friends Weekend“ от 2012 до 2016 г. Едноименното му вечерно шоу дебютира през ноември 2016 г. То бе преместено в прайм-тайма от 20 часа през април 2017 г.

Новината за напускането на Карлсън от Fox News идва дни след като мрежата постигна споразумение за 7,5 милиона с Dominion Voting Systems. Технологичната компания за гласуване заведе дело срещу кабелния новинарски гигант през март 2021 г., обвинявайки го в съзнателно излъчване на неверни изявления, в които се твърди, че Dominion е помогнал за фалшифицирането на президентските избори през 2020 г. срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Компанията посочи 20 изявления, които според нея са клеветнически, включително епизод от 26 януари 2021 г. на шоуто на Карлсън с участието на основателя на MyPillow Майк Линдел.

Dominion и Fox News постигнаха споразумение точно преди адвокатите на двете страни да изнесат встъпителни изявления в щатския съд в Делауеър миналата седмица.

Делото на компанията срещу Fox разкри задкулисните дискусии, които се провеждат между висшите ръководители, продуценти и водещи на Fox, сред които Карлсън, след като президентът Байдън беше обявен за победител на изборите през 2020 г.

В разговор с членове на своя екип в началото на януари 2021 г. Карлсън пише: "Ние сме много, много близо до това да можем да игнорираме Тръмп през повечето нощи. Наистина нямам търпение“ и "Мразя го страстно“.

Карлсън също нарича бившия президент "демонична сила, разрушител“ в текстово съобщение до своя продуцент след нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Други съобщения показват, че Карлсън и колегите му водещи в праймтайма Шон Ханити и Лора Инграхам обиждат адвокатите на Тръмп, а именно Сидни Пауъл и Руди Джулиани, относно неоснователните твърдения, че изборите са били откраднати.

Преди да се присъедини към Fox News, Карлсън е неизменна част от кабелните новини от десетилетия, водещ на предавания по CNN, MSNBC и PBS. Той също така е съосновател на консервативния уебсайт The Daily Caller, който стартира през 2010 г. Карлсън се оттегли от ежедневния надзор на уебсайта, след като пусна шоуто си във Fox News и продаде дела си през 2020 г.

Във Fox той беше най-популярният водещ на мрежата, като шоуто му в праймтайма привличаше повече от 3 милиона зрители всяка вечер. Но той също предизвика полемика, включително заради коментари за имигрантите, цветнокожите и жените.

Карлсън също беше е ответник във федерално дело, заведено от бившия ръководител на резервациите за неговото шоу, Аби Гросберг, която твърди, че е работила в сексистка и враждебна среда в "Тъкър Карлсън тази вечер“. Гросберг преди това е работил за CBS News.

Неговото напускане на Fox беше обявено точно преди дългогодишният водещ на CNN Дон Лемън да обяви, че е уволнен от мрежата след 17 години.