Британският министър-председател Лиз Тръс заяви, че в близките дни трябва да бъде свикана извънредна среща на високо равнище на страните от НАТО след ракетните удари на Русия в Украйна. Ръководителят на британското правителство ще отправи призива си по време на онлайн срещата на лидерите на Г-7 днес, предаде ТАСС.

Огромната международна подкрепа за борбата на Украйна е в ярък контраст с изолацията на Русия на международната сцена", заяви Тръс.

"Никой не желае мира повече от Украйна. От своя страна не трябва да отслабваме решимостта си да им помогнем да спечелят."

На срещата на Г-7, на която ще присъства украинският президент Володимир Зеленски, британският премиер също ще поиска от колегите си да продължат политиката на санкции срещу Русия. Освен това лидерите на Г-7 ще обсъдят въпроса за енергийната сигурност.

На оперативно заседание с членовете на руския Съвет за сигурност на 10 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че ще бъде нанесен масиран удар по енергийните, военните и комуникационните съоръжения на Украйна. Той предупреди Киев, че ако украинските власти се опитат да продължат да извършват терористични нападения на територията на Русия, отговорът ще бъде суров.