Министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс бе принудена да направи унизителен обратен завой, като отмени плановете за намаляване на данъка върху доходите, довели до бунт в редиците на Консервативната партия и сериозни сътресения на финансовите пазари, отбелязва Reuters.

Тръс и нейният финансов министър Куаси Квартенг обявиха нов "план за растеж“ на 23 септември, който предвиждаше намаляване на данъците чрез огромен държавен заем. Целта бе икономиката на страната да излезе от стагнацията, продължили няколко години.

Но планът предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до степен, че Централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда, за да подкрепи пазарите.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставляваше само около 2 милиарда от общия план за намаляване на данъците на стойност 45 милиарда паунда, то привлече най-много внимание от фискалния пакет, финансиран с държавни заеми. Министърът на финансите на Лондон Куази Куартенг не обясни обаче как разходите по плана ще бъда покрити в дългосрочен план.

Само часове, след като Тръс гостува на BBC, за да защити политиката, Куартенг пусна изявление, в което призна, че планът се е превърнал в "разсейване“ от по-широките усилия на правителството да помогне на домакинствата през настъпващата зима.

"В резултат на това обявявам, че не пристъпваме към премахването на данъчната ставка. Разбираме настроенията и се вслушахме в тях“, подчерта Куартенг в изявлението.

Решението за обръщане на курса вероятно ще постави Тръс и финансовият й министър под огромен натиск по-малко от четири седмици след идването им на власт. Великобритания смени четирима министър-председатели през последните шест турбулентни за политиката години, припомня агенцията.