Доналд Тръмп е заявил, че руският президент Владимир Путин "вероятно" е замесен в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина  в арктически затвор миналия месец, предава европейската редакция на Politico.

"Не знам, но може би, имам предвид вероятно, бих могъл да кажа, вероятно, не знам", е коментирал републиканският кандидат за президент на САЩ в интервю за Fox News, попитан дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

"Той е млад мъж, така че статистически щеше да е жив дълго време... така че се случи нещо необичайно", е добавил Тръмп.

Навални, водещата фигура в "обсадената" руска опозиция, почина на 16 февруари в наказателна колония. ЕС и САЩ директно обвиниха Русия  за смъртта на Навални, като се насочиха към налагане на нови санкции на Кремъл.

Но Тръмп, който доминира на републиканските първични президентски избори и в момента води пред действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън в проучванията на общите избори в множество ключови щати, досега поддържаше мека позиция спрямо Путин, който води пълномащабна инвазия в Украйна за повече вече от две години, пише европейската медия.

Тръмп също така многократно обеща да спре помощта за Украйна и да принуди Киев да седне на масата за преговори с Русия - позиция, която подхранва безпокойството сред западните съюзници, които се притесняват от втори мандат на Тръмп.

По време на интервюто Тръмп е заявил, че се надява, "че няма да трябва да избира между това Путин да "погълне" Украйна и да изпрати оръжие на Киев.

"Надявам се да не се стигне дотам“, е заявил той, твърдейки отново, че войната "никога не би се случила" при негово управление.