Доналд Тръмп с лекота победи Ники Хейли в събота (24 февруари) на републиканския вот в Южна Каролина, с което удължи победната си серия, докато се стреми към трета поредна президентска номинация и реванш с президента демократ Джо Байдън, предаде Reuters.

Предишният президент е бил сочен за победител в южния щат, въпреки множеството му криминални обвинения и статута на Хейли като родена в Южна Каролина и спечелила два мандата като губернатор.

Голямата победа засили призивите на съюзниците на Тръмп, че Хейли, последният му останал претендент, трябва да се откаже от надпреварата.

Но Хейли, която надмина очакванията, основани на социологическите проучвания, демонстративно настоя, че ще се бори поне до "супервторника" на 5 март, когато републиканците в 15 щата и 1 американска територия ще гласуват.

Тръмп спечели с 59,8% подкрепа срещу 39,5% за Хейли при 99% от очакваните гласове, според Edison Research. Проучванията на общественото мнение в целия щат преди събота даваха на Тръмп средна преднина от 27,6 процентни пункта, според сайта за проследяване 538.

"Четиридесет процента не е някаква малка група", коментира Хейли дела на гласовете си. "Има огромен брой гласоподаватели в нашите републикански първични избори, които заявяват, че искат алтернатива".

Тръмп доминира във всичките пет републикански първични състезания досега - в Айова, Ню Хемпшир, Невада, американските Вирджински острови и сега в родния щат на Хейли - оставяйки Хейли без очевиден път към републиканската номинация.

Тръмп произнесе победната си реч в Колумбия, столицата на щата, минути след затварянето на избирателните секции и не спомена Хейли, поемайки мантията на партията си, докато гледа напред към общите избори през ноември.

"Никога не съм виждал Републиканската партия толкова единна, колкото е в момента", заяви той.

През последните дни Хейли особено изостри атаките си срещу Тръмп, като постави под въпрос умствената му острота и предупреди избирателите, че ще загуби общите избори от Байдън.

Но има твърде малко доказателства, че мнозинството от републиканските гласоподаватели се интересува от който и да е друг мандатоносител, освен от Тръмп.

Имиграцията, която Тръмп превърна във фокус на кампанията си, беше въпрос номер едно за избирателите в събота, според проучване на Edison exit poll. Около 39 % са посочили този въпрос, което е повече от 33 %, които са заявили, че икономиката е основният им приоритет.

Приблизително 84% от избирателите са заявили, че икономиката не е толкова добра или лоша, което подчертава основна потенциална слабост на Байдън на общите избори през ноември.

За пореден път обаче екзитполовете посочиха и уязвимостта на самия Тръмп. Близо една трета от избирателите заявиха, че той не би бил годен да изпълнява функциите на президент, ако бъде осъден за престъпление.

Първият наказателен процес срещу Тръмп е насрочен да започне на 25 март в Ню Йорк. Той е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащания, направени на порнозвездата Сторми Даниълс по време на кампанията през 2016 г.

Срещу него са повдигнати още три обвинения, включително федерално обвинение, според което е заговорничил да обърне изборната победа на Байдън през 2020 г. Тръмп не се признава за виновен по нито едно от делата и твърди, без да разполага с доказателства, че обвиненията произтичат от заговор на демократите за проваляне на кампанията му.

И Тръмп, и Байдън вече започнаха да гледат напред към ноември, като президентът окачестви Тръмп като смъртна заплаха за американската демокрация.

Преди да отлети за Южна Каролина, за да наблюдава резултатите от първичните избори в събота, Тръмп се обърна към събрание на консервативни активисти близо до Вашингтон в 90-минутна реч, която обрисува мрачна картина на западащата Америка под управлението на Байдън.

Той заяви, че ако победи Байдън на общите избори на 5 ноември, това ще бъде "ден на Страшния съд" за САЩ и "моето окончателно и абсолютно отмъщение".

Според анкета сред активисти на консервативната конференция губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем и бившият кандидат за президент Вивек Рамасвами се очертават като фаворити за вицепрезидент на Тръмп.

Всеки от тях получи 15% подкрепа.

Хейли, чиито външнополитически качества са в центъра на кампанията ѝ, през последните дни се фокусира върху позицията на Тръмп спрямо Русия след смъртта на Алексей Навални, главния опозиционен лидер в страната.

Тя разкритикува Тръмп, че е изчакал няколко дни, преди да коментира смъртта на Навални, а след това не е обвинил руския президент Владимир Путин. Тя също така осъди неотдавнашните забележки на Тръмп, че няма да защити съюзниците от НАТО от руско нападение, ако смята, че те не са похарчили достатъчно за отбрана.

Хейли се надяваше, че "отворените" първични избори в Южна Каролина, които позволяват на всеки регистриран гласоподавател да гласува, ще доведат до избирателна активност сред независимите и дори някои демократи, решени да спрат Тръмп.

Но данните от екзитпола на Edison показаха, че само 21% от избирателите се смятат за умерени или либерални, което е само малко повече от 19%, които са казали същото на първичните избори на партията през 2016 г.