Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп спечели партийния вот (кокуси) на Републиканската партия в Айдахо с почти 85% от гласовете, съобщиха Associated Press и Reuters.

Според изчисленията на агенцията Тръмп печели 84,6% от гласовете. Неговият конкурент, бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли, която е подкрепена от 13,5% от гласоподавателите.

В събота (2 март) събранията приключиха в три американски щата - Мисури, Мичиган и Айдахо. В първия щат Тръмп печели 100% от гласовете, в Мичиган почти 98%.

Групата определя за кого ще гласуват делегатите на всеки щат на Републиканската национална конвенция през юли 2024 г., която ще определи кандидата за президент през ноември.

С победи в Айова, Ню Хемпшир, Невада, Американските Вирджински острови, Южна Каролина, а сега и Мичиган, Мисури и Айдахо, Тръмп е безспорен фаворит в надпреварата, отбелязва британската агенция, а Хейли се задържа благодарение на подкрепата на донори, които са нетърпеливи да намерят алтернатива на Доналд Тръмп.

За този изборен цикъл републиканците от Мичиган разработиха хибридна система за номиниране, разделена между първични избори и събрания.

Републиканската и Демократическата партия номинират по един кандидат за президент въз основа на резултатите от предварителното гласуване - първични (избори на щатско ниво) или фракции (гласуване на партийни събрания).

През ноември ще се проведат президентските избори в САЩ. Тръмп и Хейли се борят за номинацията от Републиканската партия, а настоящият президент Джо Байдън се бори да бъде преизбран от Демократическата партия.