Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сондира мнението на републиканците за импийчмънт на настоящия дъържавен глава Джо Байдън, ако спечелят изборите за Конгрес, и колко пъти са готови да започнат тази процедура, съобщи списание Rolling Stone.

"Тръмп многократно е питал през последните месеци "колко пъти“ републиканците планират да обявят импийчмънт на президента, ако поемат контрола над Камарата на представителите“, цитира Rolling Stone източници, запознати с дискусиите.

Въпросите на Тръмп също са били насочени към конкретни действия и момента на евентуален импийчмънт. Той също така се опита да разбере колко републиканци подкрепят идеята за импийчмънт. Списанието пише, че въпросите на Тръмп може да са свързани със собственото му "съмнително досие“, тъй като той е единственият президент на САЩ, който е бил подложен на процедура по импийчмънт два пъти.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, който може да стане председател на Камарата на представителите, ако партията му спечели, смята, че процедурата по импийчмънт на Байдън може да бъде лошо решение, тъй като може да повиши рейтинга на президента, пише списанието, позовавайки се на източници.

Най-шумните призиви за стартиране на процедурата по отстраняването на Байдън от власт идват от съмишленици на Тръмп, който не крие реваншистките си амбиции да стане отново стопанин на Белия дом. Един от най-близките поддръжници на Тръмп е конгресменката Марджъри Тейлър Грийн, която инициира пет от деветте резолюции за импийчмънт срещу президента демократ. Въпреки че всички тези резолюции се провалиха, тези неуспешни опити могат да се разглеждат като пътна карта за бъдещи разследвания, които републиканците ще продължат в опит да превърнат остатъка от мандата на Байдън в "кошмар“.

Анкета, публикувана по-рано от Economist, съвместно с изследователската организация YouGov, показа, че повече от една четвърт от американците очакват Байдън да бъде подложен на импийчмънт, ако републиканците спечелят изборите за Конгрес.