Доналд Тръмп смята посещението си в Украйна в момента за нецелесъобразно, тъй като не е президент на САЩ, предава Reuters, като се позовава на изявление от кампанията на републиканеца.

Представители на кампанията на Тръмп заявиха, че държавният глава на Украйна Володимир Зеленски не е имал официални контакти с бившия президент на САЩ.

"Няма контакт от Зеленски и президентът Тръмп публично заяви, че би било нецелесъобразно той да пътува до Украйна точно сега, защото не е главнокомандващ“, се казва в разпространения текст.

В същото време Reuters припомня, че кандидатите за президент на САЩ често пътуват в чужбина, за да подобрят външната си политика.

Бивши кандидати на Републиканската партия, които отпаднаха от надпреварата, включително бившият вицепрезидент Майк Пенс и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, посетиха Украйна, докато водеха кампания за номинацията на Републиканската партия. По време на първата си президентска кампания през 2016 година Тръмп посети Мексико и се срещна с тогавашния президент Енрике Пеня Нието.