Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди за евентуални "смърт и разрушения“ ако бъде обвинен по делото за споразумението за мълчание със звездата от филми за възрастни Сторми Даниълс, пише Newsweek.

В публикация в Truth Social Тръмп отрече каквото и да е неправомерно действие, като нападна окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг на фона на сериозни индикации, че предстои потенциален исторически арест.

Миналия уикенд Тръмп призова поддръжниците си да протестират срещу очевидно предстоящия му арест, който според него трябваше да се състои във вторник, 21 март. Арестът така и не се случи, но демократите обвиниха бившия президент, че се опитва да подтикне поддръжниците си към насилие, ако бъде изправен пред съда в Ню Йорк.

Тръмп отново намекна за насилие в друга публикация в социалните медии, тъй като голямото жури, което изслушва доказателства като част от разследването на Браг, се очаква да гласува дали да повдигне обвинение срещу бившия президент някъде следващата седмица.

"Какъв тип човек може да обвини друг човек, в този случай бивш президент на Съединените щати, който е получил повече гласове от всеки действащ президент в историята, и водещ кандидат (далеч!) за номинацията на Републиканската партия, в престъпление, когато е известно на всички, че НИКАКВО престъпление не е извършено, и също така е известно, че потенциалните смърт и разрушения при такова фалшиво обвинение може да бъде катастрофално за нашата страна?" – написа Тръмп.

"Защо и кой би направил подобно нещо? Само изроден психопат, който наистина мрази САЩ!" – категоричен е той.

В отделна публикация в Truth Social в четвъртък Тръмп предположи, че може да има "години на омраза, хаос и смут“, ако бъде арестуван като част от разследването на Браг.

Барикади бяха поставени пред наказателния съд в Манхатън в понеделник сутринта като предпазна мярка след предишните призиви на Тръмп към поддръжниците му да протестират във вторник.

Полицията и други служители в Ню Йорк също се подготвят как да реагират, ако Тръмп доброволно се предаде на властите след обвинение, включително затваряне на улици и разполагане на допълнителни полицаи в града.

Браг преди това изпрати имейл до служителите си, за да заяви, че властите няма да "толерират опити за сплашване на нашия офис или заплаха за върховенството на закона в Ню Йорк“ след протестния призив на Тръмп.

Бившият президент често атакува Браг и разследването му по обвинения, че 130 000 долара, които той е уредил на бившия си адвокат Майкъл Коен да плати на Даниелс, за да пази в тайна предполагаемата афера, която звездата от филми за възрастни и Тръмп са имали преди изборите през 2016 г., са нарушение на правилата за водене на политическа кампания.

Прокурорите също така проучват дали Организацията на Тръмп е фалшифицирала някакви записи, когато Коен е получил възстановяване на парите, които са посочени от компанията като правни такси.

В друга публикация в социалните медии в четвъртък Тръмп обвини Браг, че е "животно, подкрепяно от Сорос“ .

"ТОВА НЕ Е ПРАВНА СИСТЕМА, ТОВА Е ГЕСТАПО, ТОВА Е РУСИЯ И КИТАЙ, НО ПО-ЛОШО. ПОЗОРНО", добави Тръмп.