Предходният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп отказа да отговори на въпрос дали според него руският президент Владимир Путин е военнопрестъпник, като заяви, че този въпрос "трябва да бъде обсъден на по-късен етап“, предава американският телевизионен канал CNN.

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и комисаря по правата на децата Мария Лвова-Белова за предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия – практика, която руското правителство защитава като "спасяване“, като същевременно отрича, че депортациите са насилствени.

"Ако кажете, че той е военнопрестъпник, ще бъде много по-трудно да сключите сделка, за да спрете това нещо (войната). Ако той ще бъде военнопрестъпник, хората ще го хванат и ще го екзекутират, той ще се бори много по-упорито, отколкото би се борил при други обстоятелства“.

Тръмп нарече Путин "умен човек“, но допълни, че той "направи огромна грешка".

"Разбира се, че е умен. Те искат да се каже, че той е глупав човек. Но той не е глупав човек и е много хитър. Според мен обаче направи огромна грешка“.

Помолен да разясни изказването си, бившият лидер на Белия дом заяви: "Неговата грешка беше влизането (в Украйна). Той никога нямаше да влезе, ако аз бях президент“.

В заключение Тръмп не отговори на въпрос коя от двете страни трябва да победи във войната и увери, че иска единствено "да се спре умирането на хора – на руснаци и украинци. Искам да не умират“.