Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп разкритикува окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг от имението си Мар-а-Лаго, само часове след като пледира "невинен“ за фалшифициране на документи, свързани с предполагаеми тайни плащания, направени преди президентската кампания през 2016 г., като сподели с поддръжниците си, че "никога не съм мислил, че нещо подобно може да се случи в Америка“, цитира думите му телевизионният канал FOX News.

Тръмп беше арестуван във вторник в Ню Йорк, след като беше обвинен по 34 точки за фалшифициране на бизнес документи. Бившият лидер на Белия дом не се призна за виновен по отправените му обвинения.

"Никога не съм мислил, че нещо подобно може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е безстрашната защита на нацията ни от онези, които искат да я унищожат“, увери Тръмп след завръщането си във Флорида.

"От самото начало демократите шпионираха кампанията ми – не забравяйте, че те ме атакуваха с разследвания за Русия, Украйна; с импийчмънт номер едно и след това с импийчмънт номер две; с незаконно и противоконституционно обискиране на Мар-а-Лаго... ФБР и Министерството на правосъдието безмилостно преследват републиканците“, обобщи Тръмп.

Той говори за разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаема намеса на Русия в президентските избори от 2016 г., повлияла на избирането на републиканеца на държавен глава на САЩ. След близо две години разследването Мюлер не представи убедителни доказателства за престъпен заговор

Тръмп не пропусна и импийчмънтите срещу. Той бе първият президент в историята на САЩ, срещу когото бе задействана подобна процедура – при това два пъти. И в двата случая бе оправдан. Освен това той подробно описа редица други разследвания срещу неговата администрация.

Във вторник вечерта обаче Тръмп разкритикува окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг като "подкрепян от Сорос прокурор“.

"Местен провален окръжен прокурор повдига обвинения срещу бивш президент на САЩ за първи път в историята на основание, че всеки един експерт и правен анализатор твърдеше, че няма основание“, подчерта републиканецът, като призова отново Браг за оставка и припомни, че дъщерята на прокурора е работила за Камала Харис.

Речта на бившия президент и кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г. бе изнесена след безпрецедентното му обвинение в Ню Йорк.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп "многократно и измамно е фалшифицирал бизнес документи в Ню Йорк, за да прикрие престъпно поведение и съответно "вредна информация“ от гласоподавателите по време на президентските избори през 2016 г.

"Нашата съдебна система е станала беззаконна. Те я използват сега, в допълнение към всичко останало, за да спечелят избори“, отбеляза Тръмп, като припомни скандала с Хилари Клинтън, която "се отърва от 33 000 имейла“.